Skip to main content

Baršunasta panjevčica Sadržaj Opis | Ljekovitost | Dodatna litratura | Izvori | Vanjske poveznice | Navigacijski izbornik

Jestive gljiveAgaricales


KlobukcmStručakSporesaprofitparazit










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Esakriju003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="hr" dir="ltr"u003Eu003Ccenteru003EU tijeku je izbor u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Wikipedija:Jubilarni_%C4%8Dlanci/210_000_%C4%8Dlanaka" title="Wikipedija:Jubilarni članci/210 000 članaka"u003Ejubilarnog 210.000.u003C/au003Eu003C/bu003E članka.u003C/centeru003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Baršunasta panjevčica




Izvor: Wikipedija






Prijeđi na navigaciju
Prijeđi na pretraživanje

















Baršunjasta panjevčica

Flammulina velutipes 04.jpg

Sistematika

Carstvo:

Fungi


Koljeno:

Basidiomycota


Razred:

Agaricomycetes


Red:

Agaricales


Porodica:

Physalacriaceae


Rod:

Flammulina


Vrsta:

Flammulina velutipes
















Flammulina velutipes

Vidi predložak mikomorfokvir koji generira sljedeći popis
Mikološke karakteristike

listići na himeniju

klobuk je konveksan

himenij je privezan

stručak je gol

otisak spora je bijel

ekologija je saprotrofna

jestivost: odlična

Baršunasta panjevčica (Flammulina velutipes) ili zimska gljiva je vrsta jestive gljive. Nazvana je po vremenu rasta, odnosno baršunastom stručku.U Japanu i Koreji se ova gljiva i uzgaja.




Sadržaj





  • 1 Opis


  • 2 Ljekovitost


  • 3 Dodatna litratura


  • 4 Izvori


  • 5 Vanjske poveznice

    • 5.1 Sestrinski projekti





Opis |




Baršunjasta panjevčica na drvetu


Klobuk je u početku polukružan, potom otvoren. Mazav je i vrlo ljepljiv. Ima vrlo malo mesa. Žućkastocrvene je ili narančastožute boje, u sredini tamniji. Promjera je do 10 cm. Listići su rijetki, slobodni, bijele boje. Kako gljiva stari, postaju crvenkasti. Prema kraju klobuka su uži. Stručak je 3-7 cm dug, pun, kasnije šupalj i bočno spljošten. Baršunast, pod klobukom crvenkast, prema dnu tamnosmeđ i na kraju crn. Меso je žuto, tanko, mekano, žilavo, u dršci vlaknasto i žutozelenkasto. Nema karakterističan miris i okus.


Spore su cilindrično duguljaste, 8-11x3-4 μm. U masi su bijele.


Ova gljiva raste kao saprofit ili parazit u kasnu jesen i zimi, busenasto ili pojedinačno u listopadnim šumama. Jestiv je samo klobuk, jer je stručak tvrd. Zamjena s drugim gljivama je nemoguće, što zbog godišnjeg doba kada raste, što zbog baršunastog stručka.


Ako se na površinu stručka nanese kap sumporne kiseline, to mjesto trenutačno postane crnosmeđe.



Ljekovitost |


U Kini se ova gljiva smatra ljekovitom.Sadrži antioksidanse, kao što je ergotionein. Testiranje na životinjama naznačilo je kao moguću primjenu razvoj cjepiva te imunoterapiju raka. [1]


Istraživanje na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, prvi put objavljeno 2005. godine, pokazalo je da stručak gljive sadrži veliku količinu proteina, nazvanog "Five" / "FIP-fve" od strane istraživača,a koji pomaže u regulaciji imunog sustava. Gljiva također sadrži flamutoksin, citolitički i kardiotoksični protein koji je dokazan kao netoksičan kod oralne primjene.[2]





Dodatna litratura |


Focht,I. Ključ za gljive ,Zagreb 1986.



Izvori |



Vanjske poveznice |



Sestrinski projekti |






Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Baršunasta panjevčica
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Baršunasta panjevčica



Tango Style Mushroom icon.svg    

Molimo pročitajte kojih se temeljnih pravila kod branja i pripravljanja gljiva treba pridržavati i upozorenje o korištenju Wikipedije na vlastitu odgovornost.
Ne berite gljive bez savjeta stručnjaka i ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!


  1. Bao HN, Ushio H, Ohshima T (November 2008). "Antioxidative activity and antidiscoloration efficacy of ergothioneine in mushroom (Flammulina velutipes) extract added to beef and fish meats". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56 (21): 10032–40.


  2. Tomita, Toshio; Dai Ishikawa; Takayasu Noguchi; Eisaku Katayama; Yohichi Hashimoto (8 April 1998). "Assembly of flammutoxin, a cytolytic protein from the edible mushroom Flammulina velutipes, into a pore-forming ring-shaped oligomer on the target cell". Biochemical Journal (333): 129–137.




Dobavljeno iz "https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Baršunasta_panjevčica&oldid=5172824"













Navigacijski izbornik


























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.104","walltime":"0.133","ppvisitednodes":"value":756,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":6484,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":957,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":5,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":166,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 83.931 1 -total"," 19.82% 16.634 1 Predložak:Infookvir_mikomorfokvir"," 16.84% 14.132 1 Predložak:Taksokvir"," 9.67% 8.114 1 Predložak:WProjekti"," 6.59% 5.535 3 Predložak:FixBunching"," 5.62% 4.717 1 Predložak:Upozorenje-gljive"," 2.55% 2.137 1 Predložak:Nowrap"],"cachereport":"origin":"mw1295","timestamp":"20190908115830","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Baru0161unasta panjevu010dica","url":"https://hr.wikipedia.org/wiki/Bar%C5%A1unasta_panjev%C4%8Dica","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q372893","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q372893","author":"@type":"Organization","name":"Doprinositelji projektima Wikimedije","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2009-10-14T18:25:06Z","dateModified":"2018-12-01T19:38:03Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Flammulina_velutipes_04.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":98,"wgHostname":"mw1261"););

Popular posts from this blog

Canceling a color specificationRandomly assigning color to Graphics3D objects?Default color for Filling in Mathematica 9Coloring specific elements of sets with a prime modified order in an array plotHow to pick a color differing significantly from the colors already in a given color list?Detection of the text colorColor numbers based on their valueCan color schemes for use with ColorData include opacity specification?My dynamic color schemes

Invision Community Contents History See also References External links Navigation menuProprietaryinvisioncommunity.comIPS Community ForumsIPS Community Forumsthis blog entry"License Changes, IP.Board 3.4, and the Future""Interview -- Matt Mecham of Ibforums""CEO Invision Power Board, Matt Mecham Is a Liar, Thief!"IPB License Explanation 1.3, 1.3.1, 2.0, and 2.1ArchivedSecurity Fixes, Updates And Enhancements For IPB 1.3.1Archived"New Demo Accounts - Invision Power Services"the original"New Default Skin"the original"Invision Power Board 3.0.0 and Applications Released"the original"Archived copy"the original"Perpetual licenses being done away with""Release Notes - Invision Power Services""Introducing: IPS Community Suite 4!"Invision Community Release Notes

199年 目錄 大件事 到箇年出世嗰人 到箇年死嗰人 節慶、風俗習慣 導覽選單