Cogomelo de pé aveludado Índice Características | Denominacións vernáculas | Propiedades medicinais do enokitake | Galería de imaxes | Notas | Véxase tamén | Menú de navegaciónEnokitake"Purchasing and Preparing Enoki Mushrooms"o orixinal"Cultivo de Flammulina velutipes"o orixinal1932373110.1111/j.1750-3841.2009.01069.x1884197910.1021/jf8017063New look at two wonder mushrooms"Assembly of flammutoxin, a cytolytic protein from the edible mushroom Flammulina velutipes, into a pore-forming ring-shaped oligomer on the target cell"121956596395725495010.1016/0041-0101(75)90191-92879035005619991570436033041378619964FLMUVE33094033414416759411330831330940NHMSYS00014823293894512421630705
PhysalacriaceaeFungos comestiblesFungos de GaliciaGastronomía do XapónGastronomía de Vietnam
xaponéschinésfungochinesaxaponesacoreanasopasensaladaschapeupélodoeiro chinésmoreirascaquiceirosserradurasen xaponés榎茸エノキタケxaponés榎茸エノキダケ榎エノキchinéscoreanovietnamitaantioxidantesergothioneineUniversidade Nacional de Singapurvacinasinmunoloxía de tumorescitólica
Cogomelo de pé aveludado
Saltar ata a navegación
Saltar á procura
Cogomelo de pé aveludado | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cogomelo de pé aveludado (Flammulina velutipes) cultivado | |||||||||||||
Clasificación científica | |||||||||||||
| |||||||||||||
Especie tipo | |||||||||||||
'Flammulina velutipes' (Curtis) Singer | |||||||||||||
Especie | |||||||||||||
Flammulina callistosporioides |
O cogomelo de pé aveludado[1] (Flammulina velutipes), tamén coñecido cos nomes orientais de enoki (エノキ en xaponés) ou cogomelo de agulla de ouro (金針菇 en chinés[2] é un fungo que forma parte dunha familia de cogomelos brancos alongados e finos populares en varias gastronomías asiáticas (tales como a chinesa, xaponesa e coreana). Estes cogomelos pertencen ao xénero Flammulina. Variantes bravas distínguense na cor, textura e grosor e se lles denomina tamén "cogomelo do inverno" ou "talo aveludado".
O cogomelo pódese adquirir natural ou enlatado. Sóese empregar na preparación de sopas, aínda que tamén se poden atopar en ensaladas e outros pratos. Teñen unha textura crocante e se poden conservar no frío até unha semana. Os expertos recomendan enokis frescos de chapeu firme branco e brillante, e cómpre evitarmos aqueles cun pé mucoso ou marrón.[3]
Índice
1 Características
2 Denominacións vernáculas
3 Propiedades medicinais do enokitake
4 Galería de imaxes
5 Notas
6 Véxase tamén
6.1 Outros artigos
Características |
O cogomelo adoita medrar nos toros do lodoeiro chinés (Celtis sinensis), denominado enoki no Xapón, aínda que tamén poden atoparse noutras árbores coma as moreiras ou os caquiceiros. A diferenza na aparencia dos cogomelos salvaxes e cultivadas é notoria. Os cogomelos cultivados non están expostos á luz, resultando nunha cor abrancazada, mentres que os bravos adoitan ter unha cor acastañada escura. Os cogomelos cultivados medran nunha contorna de alta concentración de CO2 para produciren pés magros e alongados, mentres que os bravos teñen os pés máis curtos e grosos.
A variedade que se atopa nos supermercados é sempre a cultivada, normalmente nunha botella de plástico ou nunha saqueta de vinilo durante 30 días a 15 °C e unha humidade do 70%, nun substrato de serraduras ou mazaroca de millo, ademais doutros ingredientes. Máis tarde, o cogomelo medra durante outros trinta días nunha contorna máis frío pero máis húmida. O crecemento está restrinxido a un papel de forma cónica para obrigar ao cogomelo a medrar de xeito magro e alongado. Os cogomelos dos supermercados a miúdo teñen mostras da botella arredor da base.[4]
O cogomelo é moi sinxelo de cultivar e ten crecido no Xapón durante máis de 300 anos, ao comezo en madeira e despois en botellas. Pódense mercar tamén os kits para o seu cultivo.
En América do Norte pódese atopar unha segunda especie, Flammulina populicola, que tamén se cultiva.
Denominacións vernáculas |
O termo enokitake (en xaponés:榎茸、エノキタケ), enokidake (xaponés:榎茸、エノキダケ), ou enoki (en xaponés:榎、エノキ) deriva do xaponés. En chinés, o cogomelo denomínase jīnzhēngū (金針菇) ou jīngū (金菇). En coreano chámase de paengi beoseot (팽이버섯) e en vietnamita kim châm ou trâm vàng.
Propiedades medicinais do enokitake |
Os cogomelos enokitake posúen antioxidantes[5][6] ao igual que a ergothioneine.[6]
Estudos da Universidade Nacional de Singapur publicados por vez primeira en 2005 confirmaron que o pé deste cogomelo contén unha gran cantidade de proteínas, denominadas five, que axudan a regular o sistema de inmunidade. Ensaios en animais indicaron posíbeis usos en vacinas e inmunoloxía de tumores.[7]
Tamén contén flammutoxín, unha proteína citólica e cardiotóxica[8][9] que posibelmente apenas pode absorberse de xeito oral.
Galería de imaxes |
Notas |
↑ Nome vulgar galego en Dicionario de alimentación e restauración, Santiago de Compostela, VV. AA. (2012), Termigal, Xunta de Galicia, Real Academia Galega
↑ Enokitake Dictionary.com
↑ "Purchasing and Preparing Enoki Mushrooms". Arquivado dende o orixinal o 26 de marzo de 2009. Consultado o 19 de setembro de 2014.
↑ "Cultivo de Flammulina velutipes" (en inglés). Arquivado dende o orixinal o 31 de agosto de 2016. Consultado o 19 de setembro de 2014.
↑ Bao HN, Ushio H, Ohshima T (2009). "Antioxidative activities of mushroom (Flammulina velutipes) extract added to bigeye tuna meat: dose-dependent efficacy and comparison with other biological antioxidants". Journal of Food Science 74 (2): C162–9. PMID 19323731. doi:10.1111/j.1750-3841.2009.01069.x.
↑ 6,06,1 Bao HN, Ushio H, Ohshima T (2008). "Antioxidative activity and antidiscoloration efficacy of ergothioneine in mushroom (Flammulina velutipes) extract added to beef and fish meats". Journal of Agricultural and Food Chemistry 56 (21): 10032–40. PMID 18841979. doi:10.1021/jf8017063.
↑ New look at two wonder mushrooms, National University of Singapore, 2005.
↑ Tomita T, Ishikawa D, Noguchi T, Katayama E, Hashimoto Y (1998). "Assembly of flammutoxin, a cytolytic protein from the edible mushroom Flammulina velutipes, into a pore-forming ring-shaped oligomer on the target cell". The Biochemical Journal 333 (1): 129–37. PMC 1219565. PMID 9639572.
↑ Lin JY, Wu HL, Shi GY (1975). "Toxicity of the cardiotoxic protein flammutoxin, isolate from edible mushroom Flammulina velutipes". Toxicon 13 (5): 323–31. PMID 54950. doi:10.1016/0041-0101(75)90191-9.
Véxase tamén |
Wikimedia Commons ten máis contidos multimedia na categoría: Cogomelo de pé aveludado |
Outros artigos |
- Fungo comestible
- Gastronomía do Xapón
|
|
Categorías:
- Physalacriaceae
- Fungos comestibles
- Fungos de Galicia
- Gastronomía do Xapón
- Gastronomía de Vietnam
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.404","walltime":"0.835","ppvisitednodes":"value":1371,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":29700,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":2661,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":12,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":16,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":18100,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":17,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 785.058 1 -total"," 43.12% 338.515 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 12.20% 95.784 1 Modelo:Listaref"," 11.32% 88.860 1 Modelo:Commonscat"," 10.97% 86.143 1 Modelo:Irmáns"," 10.45% 82.034 1 Modelo:Caixa_lateral"," 7.38% 57.916 2 Modelo:Cita_web"," 3.22% 25.248 1 Modelo:Taxobox"," 2.55% 19.996 4 Modelo:Cita_publicación_periódica"," 2.36% 18.533 1 Modelo:Taxobox/núcleo"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.237","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":4134456,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1304","timestamp":"20190917232111","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Cogomelo de pu00e9 aveludado","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Cogomelo_de_p%C3%A9_aveludado","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q372893","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q372893","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2014-09-19T07:34:27Z","dateModified":"2019-09-16T09:12:52Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/EnokitakeJapaneseMushroom.jpg","headline":"especie de fungo"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":149,"wgHostname":"mw1249"););