Skip to main content

Cogomelo de pé aveludado Índice Características | Denominacións vernáculas | Propiedades medicinais do enokitake | Galería de imaxes | Notas | Véxase tamén | Menú de navegaciónEnokitake"Purchasing and Preparing Enoki Mushrooms"o orixinal"Cultivo de Flammulina velutipes"o orixinal1932373110.1111/j.1750-3841.2009.01069.x1884197910.1021/jf8017063New look at two wonder mushrooms"Assembly of flammutoxin, a cytolytic protein from the edible mushroom Flammulina velutipes, into a pore-forming ring-shaped oligomer on the target cell"121956596395725495010.1016/0041-0101(75)90191-92879035005619991570436033041378619964FLMUVE33094033414416759411330831330940NHMSYS00014823293894512421630705

PhysalacriaceaeFungos comestiblesFungos de GaliciaGastronomía do XapónGastronomía de Vietnam


xaponéschinésfungochinesaxaponesacoreanasopasensaladaschapeupélodoeiro chinésmoreirascaquiceirosserradurasen xaponés榎茸エノキタケxaponés榎茸エノキダケ榎エノキchinéscoreanovietnamitaantioxidantesergothioneineUniversidade Nacional de Singapurvacinasinmunoloxía de tumorescitólica












Cogomelo de pé aveludado




Na Galipedia, a Wikipedia en galego.






Saltar ata a navegación
Saltar á procura




Cogomelo de pé aveludado

Cogomelo de pé aveludado (Flammulina velutipes) cultivado
Cogomelo de pé aveludado (Flammulina velutipes) cultivado

Clasificación científica














Reino:

Fungi


División:

Basidiomycota


Clase:

Agaricomycetes


Orde:

Agaricales


Familia:

Physalacriaceae


Xénero:

Flammulina
P. Karst.

Especie tipo
'Flammulina velutipes'
(Curtis) Singer

Especie

Flammulina callistosporioides
Flammulina elastica
Flammulina fennae
Flammulina ferrugineolutea
Flammulina mediterranea
Flammulina mexicana
Flammulina ononidis
Flammulina populicola
Flammulina rossica
Flammulina similis
Flammulina stratosa
Flammulina velutipes



O cogomelo de pé aveludado[1] (Flammulina velutipes), tamén coñecido cos nomes orientais de enoki (エノキ en xaponés) ou cogomelo de agulla de ouro (金針菇 en chinés[2] é un fungo que forma parte dunha familia de cogomelos brancos alongados e finos populares en varias gastronomías asiáticas (tales como a chinesa, xaponesa e coreana). Estes cogomelos pertencen ao xénero Flammulina. Variantes bravas distínguense na cor, textura e grosor e se lles denomina tamén "cogomelo do inverno" ou "talo aveludado".


O cogomelo pódese adquirir natural ou enlatado. Sóese empregar na preparación de sopas, aínda que tamén se poden atopar en ensaladas e outros pratos. Teñen unha textura crocante e se poden conservar no frío até unha semana. Os expertos recomendan enokis frescos de chapeu firme branco e brillante, e cómpre evitarmos aqueles cun pé mucoso ou marrón.[3]




Índice





  • 1 Características


  • 2 Denominacións vernáculas


  • 3 Propiedades medicinais do enokitake


  • 4 Galería de imaxes


  • 5 Notas


  • 6 Véxase tamén

    • 6.1 Outros artigos





Características |


O cogomelo adoita medrar nos toros do lodoeiro chinés (Celtis sinensis), denominado enoki no Xapón, aínda que tamén poden atoparse noutras árbores coma as moreiras ou os caquiceiros. A diferenza na aparencia dos cogomelos salvaxes e cultivadas é notoria. Os cogomelos cultivados non están expostos á luz, resultando nunha cor abrancazada, mentres que os bravos adoitan ter unha cor acastañada escura. Os cogomelos cultivados medran nunha contorna de alta concentración de CO2 para produciren pés magros e alongados, mentres que os bravos teñen os pés máis curtos e grosos.


A variedade que se atopa nos supermercados é sempre a cultivada, normalmente nunha botella de plástico ou nunha saqueta de vinilo durante 30 días a 15 °C e unha humidade do 70%, nun substrato de serraduras ou mazaroca de millo, ademais doutros ingredientes. Máis tarde, o cogomelo medra durante outros trinta días nunha contorna máis frío pero máis húmida. O crecemento está restrinxido a un papel de forma cónica para obrigar ao cogomelo a medrar de xeito magro e alongado. Os cogomelos dos supermercados a miúdo teñen mostras da botella arredor da base.[4]


O cogomelo é moi sinxelo de cultivar e ten crecido no Xapón durante máis de 300 anos, ao comezo en madeira e despois en botellas. Pódense mercar tamén os kits para o seu cultivo.


En América do Norte pódese atopar unha segunda especie, Flammulina populicola, que tamén se cultiva.



Denominacións vernáculas |


O termo enokitake (en xaponés:榎茸、エノキタケ), enokidake (xaponés:榎茸、エノキダケ), ou enoki (en xaponés:榎、エノキ) deriva do xaponés. En chinés, o cogomelo denomínase jīnzhēngū (金針菇) ou jīngū (金菇). En coreano chámase de paengi beoseot (팽이버섯) e en vietnamita kim châm ou trâm vàng.



Propiedades medicinais do enokitake |


Os cogomelos enokitake posúen antioxidantes[5][6] ao igual que a ergothioneine.[6]


Estudos da Universidade Nacional de Singapur publicados por vez primeira en 2005 confirmaron que o pé deste cogomelo contén unha gran cantidade de proteínas, denominadas five, que axudan a regular o sistema de inmunidade. Ensaios en animais indicaron posíbeis usos en vacinas e inmunoloxía de tumores.[7]
Tamén contén flammutoxín, unha proteína citólica e cardiotóxica[8][9] que posibelmente apenas pode absorberse de xeito oral.



Galería de imaxes |



Notas |




  1. Nome vulgar galego en Dicionario de alimentación e restauración, Santiago de Compostela, VV. AA. (2012), Termigal, Xunta de Galicia, Real Academia Galega


  2. Enokitake Dictionary.com


  3. "Purchasing and Preparing Enoki Mushrooms". Arquivado dende o orixinal o 26 de marzo de 2009. Consultado o 19 de setembro de 2014. 


  4. "Cultivo de Flammulina velutipes" (en inglés). Arquivado dende o orixinal o 31 de agosto de 2016. Consultado o 19 de setembro de 2014. 


  5. Bao HN, Ushio H, Ohshima T (2009). "Antioxidative activities of mushroom (Flammulina velutipes) extract added to bigeye tuna meat: dose-dependent efficacy and comparison with other biological antioxidants". Journal of Food Science 74 (2): C162–9. PMID 19323731. doi:10.1111/j.1750-3841.2009.01069.x. 


  6. 6,06,1 Bao HN, Ushio H, Ohshima T (2008). "Antioxidative activity and antidiscoloration efficacy of ergothioneine in mushroom (Flammulina velutipes) extract added to beef and fish meats". Journal of Agricultural and Food Chemistry 56 (21): 10032–40. PMID 18841979. doi:10.1021/jf8017063. 


  7. New look at two wonder mushrooms, National University of Singapore, 2005.


  8. Tomita T, Ishikawa D, Noguchi T, Katayama E, Hashimoto Y (1998). "Assembly of flammutoxin, a cytolytic protein from the edible mushroom Flammulina velutipes, into a pore-forming ring-shaped oligomer on the target cell". The Biochemical Journal 333 (1): 129–37. PMC 1219565. PMID 9639572. 


  9. Lin JY, Wu HL, Shi GY (1975). "Toxicity of the cardiotoxic protein flammutoxin, isolate from edible mushroom Flammulina velutipes". Toxicon 13 (5): 323–31. PMID 54950. doi:10.1016/0041-0101(75)90191-9. 



Véxase tamén |





Outros artigos |


  • Fungo comestible

  • Gastronomía do Xapón




Traído desde "https://gl.wikipedia.org/w/index.php?title=Cogomelo_de_pé_aveludado&oldid=5254921"













Menú de navegación


























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.404","walltime":"0.835","ppvisitednodes":"value":1371,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":29700,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":2661,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":12,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":16,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":18100,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":17,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 785.058 1 -total"," 43.12% 338.515 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 12.20% 95.784 1 Modelo:Listaref"," 11.32% 88.860 1 Modelo:Commonscat"," 10.97% 86.143 1 Modelo:Irmáns"," 10.45% 82.034 1 Modelo:Caixa_lateral"," 7.38% 57.916 2 Modelo:Cita_web"," 3.22% 25.248 1 Modelo:Taxobox"," 2.55% 19.996 4 Modelo:Cita_publicación_periódica"," 2.36% 18.533 1 Modelo:Taxobox/núcleo"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.237","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":4134456,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1304","timestamp":"20190917232111","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Cogomelo de pu00e9 aveludado","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Cogomelo_de_p%C3%A9_aveludado","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q372893","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q372893","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2014-09-19T07:34:27Z","dateModified":"2019-09-16T09:12:52Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/EnokitakeJapaneseMushroom.jpg","headline":"especie de fungo"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":149,"wgHostname":"mw1249"););

Popular posts from this blog

Canceling a color specificationRandomly assigning color to Graphics3D objects?Default color for Filling in Mathematica 9Coloring specific elements of sets with a prime modified order in an array plotHow to pick a color differing significantly from the colors already in a given color list?Detection of the text colorColor numbers based on their valueCan color schemes for use with ColorData include opacity specification?My dynamic color schemes

Invision Community Contents History See also References External links Navigation menuProprietaryinvisioncommunity.comIPS Community ForumsIPS Community Forumsthis blog entry"License Changes, IP.Board 3.4, and the Future""Interview -- Matt Mecham of Ibforums""CEO Invision Power Board, Matt Mecham Is a Liar, Thief!"IPB License Explanation 1.3, 1.3.1, 2.0, and 2.1ArchivedSecurity Fixes, Updates And Enhancements For IPB 1.3.1Archived"New Demo Accounts - Invision Power Services"the original"New Default Skin"the original"Invision Power Board 3.0.0 and Applications Released"the original"Archived copy"the original"Perpetual licenses being done away with""Release Notes - Invision Power Services""Introducing: IPS Community Suite 4!"Invision Community Release Notes

199年 目錄 大件事 到箇年出世嗰人 到箇年死嗰人 節慶、風俗習慣 導覽選單