Emulgator Przypisy | Linki zewnętrzne | Menu nawigacyjneWytwarzanie emulsji wielokrotnej z zastosowaniem em ulgatora naturalnegoLista emulgatorów stosowanych w przemyśle spożywczym z opisem i linkami do publikacji na ich temat4152115-80117287823336
EmulgatoryFizykochemia koloidów
związek chemicznymieszaninaemulsjimicelilecytynatłuszczówbiałekwęglowodanówfarbklejówlekówkosmetykówmateriałów budowlanychtworzyw sztucznych
Emulgator
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Emulgator – związek chemiczny (lub mieszanina), który umożliwia powstanie emulsji oraz zapewnia jej trwałość[1]. Gromadzi się na powierzchni granicznej, prowadząc do powstania trwałych miceli. Emulgatory można podzielić na cztery grupy: anionowo czynne, kationowo czynne, niejonowe i stałe.
W naturze ważnym emulgatorem jest lecytyna rozpraszająca drobiny tłuszczów w wodnych roztworach białek i węglowodanów[2].
W przemyśle emulgatory mają duże zastosowanie nie tylko w produkcji żywności, ale także np. w górnictwie, produkcji farb, klejów, leków, kosmetyków, materiałów budowlanych, tworzyw sztucznych[2].
Przypisy |
↑ Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006. ISBN 978-83-7243-529-3.
↑ ab Wytwarzanie emulsji wielokrotnej z zastosowaniem em ulgatora naturalnego. [dostęp 2016-10-10].
Linki zewnętrzne |
- Lista emulgatorów stosowanych w przemyśle spożywczym z opisem i linkami do publikacji na ich temat
Kontrola autorytatywna (surfaktant):
GND: 4152115-8
NDL: 01172878
BNCF: 23336
Kategorie:
- Emulgatory
- Fizykochemia koloidów
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.096","walltime":"0.132","ppvisitednodes":"value":629,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":3369,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":756,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":9,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1751,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 109.274 1 -total"," 64.29% 70.249 1 Szablon:Przypisy"," 30.68% 33.530 1 Szablon:Kontrola_autorytatywna"," 24.23% 26.478 1 Szablon:Cytuj_książkę"," 15.87% 17.338 1 Szablon:Cytuj_stronę"," 4.86% 5.306 1 Szablon:R"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.057","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1215875,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1251","timestamp":"20190322161343","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Emulgator","url":"https://pl.wikipedia.org/wiki/Emulgator","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q907356","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q907356","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2003-10-26T09:22:55Z"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":142,"wgHostname":"mw1268"););