Emulgátor Obsah Použití v potravinářství | Regulace | Odkazy | Navigační menuEmulgátor4152115-86168
Chemické látkyPotravinářská chemie
chemiipotravinářstvíorganická látkapovrchové napětíkapalinamiemulzetukůmasném průmysluemulgaci tukových částicpřídatných látekpotravináchéčko
Emulgátor
Skočit na navigaci
Skočit na vyhledávání
Emulgátor nebo emulgační činidlo je v chemii a potravinářství organická látka, která zmenšuje povrchové napětí (je schopna absorpce a tvorby filmu) na rozhraní mezi dvěma nemísitelnými kapalinami, čímž umožňuje homogenní promíšení emulze těchto dvou kapalin.
Obsah
1 Použití v potravinářství
2 Regulace
3 Odkazy
3.1 Reference
3.2 Související články
Použití v potravinářství |
V potravinářství se pojem používá obzvláště v souvislosti s rozptýlením tuků ve výrobku. V moukách působí jako kondicionér příjemně změkčující kůrku pečiva, v cukrovinkách jako modifikátor krystalizace tuků a v masném průmyslu usnadňuje emulgaci tukových částic.
Regulace |
Emulgátory jsou jedním z mnoha druhů přídatných látek (potravinářských aditiv) v potravinách. V této souvislosti nařízení EU 1333/2008 definuje emulgátory jako „látky, které umožňují vytvořit nebo uchovat stejnorodou směs dvou nebo více nemísitelných fází v potravině, například oleje s vodou.“ Úředně povolené přídatné látky mají přidělen kód, tzv. éčko, emulgátory jsou pak (spolu se sladidly, zahušťovadly, stabilizátory, barvivy apod.) jednou z mnoha kategorií těchto éček.
Odkazy |
Reference |
V tomto článku byl použit překlad textu z článku Emulgátor na slovenské Wikipedii.
Související články |
- Margaríny
.mw-parser-output div/**/#portallinks afont-weight:bold
Portály: Chemie
Autoritní data: GND: 4152115-8 | PSH: 6168
Kategorie:
- Chemické látky
- Potravinářská chemie
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.108","walltime":"0.175","ppvisitednodes":"value":975,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":3479,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":645,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":21,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":161,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 157.915 1 -total"," 53.16% 83.947 1 Šablona:Autoritní_data"," 40.58% 64.087 1 Šablona:Překlad"," 30.15% 47.609 1 Šablona:Překlad/core"," 27.35% 43.191 1 Šablona:Autoritní_data/GND"," 23.49% 37.090 1 Šablona:Překlad/článek"," 7.19% 11.355 1 Šablona:Překlad/zda-mixed"," 6.14% 9.695 1 Šablona:Portály"," 5.73% 9.049 1 Šablona:IsNat"," 4.48% 7.071 1 Šablona:IsNum"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.016","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":814995,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1265","timestamp":"20190411044021","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Emulgu00e1tor","url":"https://cs.wikipedia.org/wiki/Emulg%C3%A1tor","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q907356","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q907356","author":"@type":"Organization","name":"Pu0159ispu011bvatelu00e9 projektu016f Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"nadace Wikimedia","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2013-06-27T02:46:26Z","dateModified":"2017-10-06T06:50:29Z"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":305,"wgHostname":"mw1265"););