Skip to main content

Emulgator Emulgatorer der bruges i levnedsmidler | Se også | Navigationsmenu4152115-801172878

Emulgatorer


emulsionerhydrofillipofilmælkkemiske suspensionersæbelecitinæggeblommerproteinerkaseinpHanioniskekationiskefarmacilevnedsmiddelproduktionolieindustrirengøringkosmetik










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003ELuku003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="da" dir="ltr"u003Eu003Cpu003EI u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Fokusm%C3%A5ned/april_2019" title="Wikipedia:Fokusmåned/april 2019"u003Eapril 2019u003C/au003E fokuserer vi på u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Wikipedia:Oprydning" title="Wikipedia:Oprydning"u003EKvalitetsforbedringu003C/au003Eu003C/bu003E af artiklerne.u003Cbr /u003EDer er også mulighed for at deltage i u003Ca href="/wiki/Wikipedia:WikiProjekt_Fodbold/Fokusm%C3%A5ned/april_2019" title="Wikipedia:WikiProjekt Fodbold/Fokusmåned/april 2019"u003Eapril måneds fodboldfokusu003C/au003E.u003Cbr /u003EDu kan desuden deltage i årets u003Ciu003Eu003Ca href="/wiki/Bruger:Ramloser/for%C3%A5rskonkurrence_2019" title="Bruger:Ramloser/forårskonkurrence 2019"u003Eforårskonkurrenceu003C/au003Eu003C/iu003E.nu003Ciu003Eu003Csmallu003E(u003Ca href="/wiki/Hj%C3%A6lp:Sitenotice" title="Hjælp:Sitenotice"u003ELæs her om sitenoticeu003C/au003E)u003C/smallu003Eu003C/iu003Enu003C/pu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Emulgator




Fra Wikipedia, den frie encyklopædi






Spring til navigation
Spring til søgning


Emulgatorer kaldes også for tensider. Det er stoffer, der letter dannelsen af emulsioner og stabiliserer dem. Emulgatorer består af molekyler med en vandelskende (hydrofil) og en fedtelskende (lipofil) del. Den lipofile del vendes mod fedtstoffer (f.eks. fedtdråberne i sødmælk), mens den vandelskende del er i kontakt med det omgivende vand. En fedtdråbe kan på den måde stabiliseres i vand ved at blive overtrukket med en tynd emulgatorhinde.


Emulgatorer bliver brugt som hjælpestoffer, sådan at to ikke blandbare stoffer (f.eks. olie i vand) kan omdannes til en emulsion. Desuden kan de bruges til at stabilisere kemiske suspensioner. Blandt de kunstigt fremstillede emulgatorer kan man nævne sæbe, og blandt de naturlige er lecitin (som findes i æggeblommer) et af de mest kendte, men også mange proteiner virker som emulgatorer, f.eks. mælkeproteinet kasein.


Emulgatorerne har forskellig kemisk struktur, og de kan adskilles i ikke-ioniske (dvs. pH-uafhængige) og ioniske emulgatorer. De ioniske kan igen deles i anioniske og kationiske stoffer.


Emulgatorer bruges ofte under navnet tensider som hjælpestoffer i farmaci, levnedsmiddelproduktion, olieindustri, rengøring (rengøringsmidler virker først og fremmest, fordi de er emulgatorer), i kosmetik og alle vegne, hvor det drejer sig om at bringe olie eller fedtstoffer på en vandopløselig form.



Emulgatorer der bruges i levnedsmidler |



  • Ammoniumfosfatider (E 442)


  • Ascorbylpalmitat (E 304)


  • Calciumstearoyl-2-lactylat (E 482)


  • Difosfate (E 450)


  • Fedtsyrer (E 570)


  • Lecitin (E 322)


  • Mono- og Diglycerider af konsumfedtsyrer (E 471)


  • Natriumstearoyl-2-lactylat (E 481)


  • Fosforsyre (E 338)

    • Natriumfosfat (E 339)


    • Kaliumfosfat (E 340)


    • Calciumfosfat (E 341)



  • Polyglycerin-Polyricinoleat (E 476)


  • Polyoxyethylen (40) stearat (E 431)


  • Polyfosfater (E 452)


  • Polysorbat 20 (E 432)


  • Polysorbat 40 (E 434)


  • Polysorbat 60 (E 435)


  • Polysorbat 65 (E 436)


  • Polysorbat 80 (E 433)


  • Propylenglycolalginat (E 405)


  • Hydroxypropylmethylcellulose (E 464)


  • Sorbitanmonolaurat (E 493)


  • Sorbitanmonooleat (E 494)


  • Sorbitanmonopalmitat (E 495)


  • Sorbitanmonostearat (E 491)


  • Sorbitantristearat (E 492)

  • Forbindelser af konsumfedtsyrer
    • Natriumsalte af konsumfedtsyrer (E 470a)

    • Magnesiumforbindelse af konsumfedtsyrer (E 470b)

    • Varmeoxideret sojaolie med mono- og diglycerider af konsumfedtsyrer (E 479)


  • Konsumfedtsyreestere
    • Eddikesyreester af mono- og diglycerider af konsumfedtsyrer (E 472a)

    • Mælkesyreester af mono- og diglycerider af konsumfedtsyrer (E 472b)

    • Citronsyreester af mono- og diglycerider af konsumfedtsyrer (E 472c)

    • Vinsyreester af mono- og diglycerider af konsumfedtsyrer (E 472d)

    • Mono- og diacetylvinsyreester af mono- og diglycerider af konsumfedtsyrer (E 472e)

    • Blandet eddike- og vinsyreester af mono- og diglycerider af konsumfedtsyrer (E 472f)

    • Sukkerester af konsumfedtsyrer (E 473)

    • Polyglycerinester af konsumfedtsyrer (E 475)

    • Propylenglycolester af konsumfedtsyrer (E 477)



  • Stearyltartrat (E 483)


  • Trifosfater (E 451)


  • Sukkerglycerider (E 474)


Se også |


  • Tilsætningsstof



Hentet fra "https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Emulgator&oldid=9815627"










Navigationsmenu



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.056","walltime":"0.077","ppvisitednodes":"value":74,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":1564,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":0,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":3,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 51.911 1 Skabelon:Autoritetsdata","100.00% 51.911 1 -total"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.024","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":805676,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1272","timestamp":"20190317201436","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":107,"wgHostname":"mw1239"););

Popular posts from this blog

Invision Community Contents History See also References External links Navigation menuProprietaryinvisioncommunity.comIPS Community ForumsIPS Community Forumsthis blog entry"License Changes, IP.Board 3.4, and the Future""Interview -- Matt Mecham of Ibforums""CEO Invision Power Board, Matt Mecham Is a Liar, Thief!"IPB License Explanation 1.3, 1.3.1, 2.0, and 2.1ArchivedSecurity Fixes, Updates And Enhancements For IPB 1.3.1Archived"New Demo Accounts - Invision Power Services"the original"New Default Skin"the original"Invision Power Board 3.0.0 and Applications Released"the original"Archived copy"the original"Perpetual licenses being done away with""Release Notes - Invision Power Services""Introducing: IPS Community Suite 4!"Invision Community Release Notes

Canceling a color specificationRandomly assigning color to Graphics3D objects?Default color for Filling in Mathematica 9Coloring specific elements of sets with a prime modified order in an array plotHow to pick a color differing significantly from the colors already in a given color list?Detection of the text colorColor numbers based on their valueCan color schemes for use with ColorData include opacity specification?My dynamic color schemes

Ласкавець круглолистий Зміст Опис | Поширення | Галерея | Примітки | Посилання | Навігаційне меню58171138361-22960890446Bupleurum rotundifoliumEuro+Med PlantbasePlants of the World Online — Kew ScienceGermplasm Resources Information Network (GRIN)Ласкавецькн. VI : Літери Ком — Левиправивши або дописавши її