صفحهٔ اصلی منوی ناوبرینسخهٔ تلفن همراهبهروزرسانی از پیشنویس کاربرانبهروزرسانی آمار
الگو:پیوند میانویکی
شاعرمحدثایرانیسید علیمحمد بابجنبش بابمسلمانمجتهدشیخیهکربلاعراقسید علیمحمد باببابیروبندهآیین بیانیاحکام اسلاممحمدتقی برغانیناصرالدینشاهفساد فیالارضموعودگراییبابآیین بیانیآئین بهاییواقعه بدشتفمینیستی۲۸ مارس۲۰۱۹میلادی۸ فروردین۱۳۹۸هجری خورشیدی۲۱ رجب۱۴۴۰هجری قمریUTCجمهوری چکروز معلم
صفحهٔ اصلی
پرش به ناوبری
پرش به جستجو
دانشنامهای آزاد که همه میتوانند آن را ویرایش کنند؛
با ۶۷۰٬۷۴۵ مقاله به زبان فارسی
- آشنایی با دانشنامه
- آشنایی با اصول ویرایش
- کارهای قابل انجام
- سیاستها و رهنمودها
- فهرست الفبایی مقالهها
- نسخهٔ تلفن همراه
فاطمه زرینتاج برغانی قزوینی ملقب به زَکیّه یا اُمّ سَلَمَه و مشهور به طاهره و قُرَّةُالعَین (زادهٔ ۱۲۳۰، ۱۲۳۱ یا ۱۲۳۳ قمری - درگذشتهٔ ۱۲۶۸ قمری) شاعر و محدث ایرانی، از اولین مریدان سید علیمحمد باب و از رهبران جنبش باب بودهاست. پدر و مادرش هر دو مسلمان و مجتهد بودند. وی همانند یکی از عموهایش ابتدا به شیخیه گرایش پیدا کرد و برای مدتی رهبری بخشی از شیخیه در کربلا و عراق را به دست گرفت. با علنی شدن دعوت سید علیمحمد باب، طاهره به وی گروید و بدون آنکه موفق شود تا پایان عمر او را از نزدیک ببیند، در زمره نزدیکترین یاران او درآمد. او نخستین زن بابی بود که روبنده از صورت برگرفت و اعلام نمود که با آمدن آیین بیانی، احکام اسلام ملغی شدهاست. او به اتّهام دست داشتن در قتل عموی بزرگش محمدتقی برغانی معروف به «شهید ثالث» بازداشت شد و سه سال بعد، مدتی پس از ترور نافرجام ناصرالدینشاه و همزمان با بسیاری از بابیان دیگر، در تهران به جرم فساد فیالارض اعدام شد. او اولین زنی بود که به این اتهام اعدام شد.از طاهره اشعاری باقی ماندهاست که بر سر انتساب پارهای از این اشعار به وی اختلاف نظر وجود دارد. از سویی طاهره تفسیری انقلابی از بابیگری ارائه کرد که موجب جدایی در جامعه بابیها در ایران و عراق گردید، ولی از سوی دیگر همین تفسیر باعث پیوند موعودگرایی با مفهوم باب شد. طاهره برترین شخصیت زن در آیین بیانی و سومین و شناختهشدهترین شخصیت زن در آئین بهایی است. یکی از مشهورترین کارهای او برداشتن روبنده در واقعه بدشت بود. برخی نویسندگان معاصر این عمل را در جهت آزادی زنان و عملی فمینیستی توصیف کردهاند.
ادامه… مقالههای برگزیده – مقالهٔ پیشنهادی هفته
- … پله برقی سنترال-مید-لِولز، طولانیترین پله برقی جهان با ۸۰۰ متر طول و ۱۳۵ متر ارتفاع و ۲۹ ورودی و خروجی در مید-لولز (در تصویر)، اعیاننشینترین منطقه هنگ کنگ، قرار دارد؟
- … پس از نبش قبر سالوادور دالی در تاریخ ۲۱ ژوئیه ۲۰۱۷ اعلام شد که موها و سبیلهای معروف او که نوک آنها همیشه به بالا تاب داشت بعد از گذشت ۲۸ سال بدون تغییر باقی ماندهاست؟
- … نسرین ستوده جایزه آزادی افکار ساخاروف را بابت فعالیتهای حقوق بشریاش از طرف پارلمان اروپا دریافت کردهاست؟
- … براساس تخمین سازمان بهداشت جهانی، پایینترین رتبه امید به زندگی را کشور سیرالئون در غرب آفریقا با میانگین امید به زندگی ۴۵/۵ سال دارد؟
- … به علت سود بالای کبوترخانهها ناشی از کاربرد کود کبوتر در تولید باروت، در زمان شاه عباس صفوی مالیات سنگینی بر کبوترخانهها وضع شد؟
- … دونالد ترامپ در حالی در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ ایالات متحده آمریکا پیروز شد که سرجمع حدود سه میلیون رأی مردمی کمتر نسبت به رقیب خود آورد؟
- … صدای ساز سهتار نخستین بار با نوازندگی پروانه ضبط شد؟
ویکیپدیا دانشنامهای اینترنتی با بیش از ۲۸۰ زبان با محتوای آزاد است که با همکاری افراد داوطلب نوشته میشود و هر کس که به اینترنت دسترسی داشته باشد میتواند مقالههای آن را ویرایش کند. هدف ویکیپدیا آفرینش و انتشار جهانی یک دانشنامهٔ آزاد به تمامی زبانهای زندهٔ دنیاست. با رشد روزافزون این دانشنامه گردانندگان آن در بنیاد ویکیمدیا چندین پروژهٔ مشابه دیگر همچون ویکیواژه، ویکیکتاب، ویکیگفتاورد، ویکیخبر، ویکیدانشگاه، ویکیسفر، ویکیداده و ویکیگونه را پدیدآوردند. ویکیپدیای فارسی دو سال پس از شروع پروژهٔ ویکیپدیای انگلیسی، در ۲۸ آذر ۱۳۸۲ (۱۹ دسامبر ۲۰۰۳) فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون در ردهٔ هجدهم ویکیپدیاها قرار دارد و بزرگترین دانشنامهٔ فارسی محسوب میشود. ویکیپدیای فارسی هم اکنون (۸ فروردین ۱۳۹۸ خورشیدی) ۶۷۰٬۷۴۵ نوشتار دارد.
ادامه…
ویکیپدیا، بدون نیاز به اینترنت
- اخترشناسی
- جغرافیا
- ریاضیات
- زیستشناسی
- شیمی
- زمینشناسی
- فیزیک
- ارتباطات
- رایانه
- اقتصاد
- پزشکی
- حقوق
- علم بهداشت
- فناوری
- کشاورزی
- مدیریت
- مهندسی
- ادبیات
- باستانشناسی
- تاریخ
- جامعهشناسی
- دین
- روانشناسی
- زبانشناسی
- علوم سیاسی
- فلسفه
- بزرگان و مشاهیر
- رسانهها
- سرگرمیها
- سینما
- معماری
- موسیقی
- نقاشی
- ورزش
- هنر
- سیل در جنوب و غرب ایران (تصویر) و استانهای گلستان و مازندران تلفات و خسارات زیادی به بار آورد و منجر به مرگ ۲۵ نفر شد.
- در پی پیروزی نیروهای دموکراتیک سوریه بر داعش در نبرد باغوز فوقانی آخرین قلمرو داعش سقوط کرد.
- تحقیقات دادستان ویژه ایالات متحده به رهبری رابرت مولر تبانیای بین کمپین انتخاباتی رییسجمهور دونالد ترامپ و روسیه نیافت و در خصوص اتهامات اخلال در اجرای عدالت به جمعبندی نرسید.
غرق شدن فرابر در موصل موجب مرگ بیش از ۹۲ نفر شد.
کرن اولنبک ریاضیدان آمریکایی اولین زن برندهٔ جایزه آبل شد.
رویدادهای کنونی:
بحران ریاستجمهوری ونزوئلا
مذاکرات برکسیت
مرگهای اخیر:- رافی ایتان
- مری وارنوک
- محمد مطیع
- کیوان وحدانی
- یویا اوچیدا
امروز: پنجشنبه، ۲۸ مارس ۲۰۱۹ میلادی برابر ۸ فروردین ۱۳۹۸ هجری خورشیدی و ۲۱ رجب ۱۴۴۰ هجری قمری (UTC)
در جمهوری چک: روز معلم
- رویدادها
۱۹۶۲ - بر اثر کودتای نظامی در سوریه رئیس جمهور ناظم القدسی از این کشور گریخت.
۱۹۹۴ - سیلویو برلوسکونی با پیروزی در انتخابات ایتالیا به قدرت رسید.
- زادروزها
۱۴۸۳ - زادروز رافائل نقاش و معمار ایتالیایی
۱۵۱۵ - زادروز سانتا ترسا نویسنده و دینشناس اسپانیایی
۱۸۶۸ - زادروز ماکسیم گورکی داستاننویس، نمایشنامهنویس و مقالهنویس انقلابی روس، از بنیانگذاران سبک رئالیسم سوسیالیستی
۱۹۳۶ - زادروز ماریو بارگاس یوسا داستاننویس، مقالهنویس، سیاستمدار و روزنامهنگار پرو- اسپانیایی
۱۹۵۸ - زادروز لورا چینچیلا رئیس جمهور کاستاریکا
۱۹۸۵ - زادروز استانیسلاس واورینکا تنیس باز اهل کشور سوئیس
۱۹۸۶ - زادروز لیدی گاگا خواننده، ترانهسرا و آهنگساز آمریکایی، برندهٔ ۶جایزه گرمی، دارای ۴ رکورد جهانی گینس، یکی از پرفروشترین هنرمندان موسیقی جهان
- درگذشتها
۱۸۸۱ - درگذشت مودست موسورگسکی بزرگترین درامپرداز موسیقی روسیه
۱۹۴۱ - درگذشت ویرجینیا وولف (در تصویر)، رماننویس، مقالهنویس، ناشر، منتقد و فمینیست انگلیسی
۱۹۴۳ - درگذشت سرگئی راخمانینف پیانیست و آهنگساز روس
۱۹۶۹ - درگذشت دوایت آیزنهاور سی و چهارمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا
۱۹۸۵ - درگذشت مارک شاگال نقاش برجستهٔ فرانسوی - روسی، از پیشگامان سبک اکسپرسیونیسم انتزاعی
۲۰۱۳ - درگذشت ریچارد گریفیتس بازیگر تلویزیون و فیلم اهل بریتانیا
→ روز قبل – روز بعد ←
یادبودهای مارس – یادبودهای بیشتر...
رده:
- الگو:پیوند میانویکی
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.360","walltime":"0.512","ppvisitednodes":"value":1254,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":69141,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":6094,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":16,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":2,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 302.136 1 -total"," 24.47% 73.942 1 ویکیپدیا:یادبودهای_برگزیده/۲۸_مارس"," 17.25% 52.133 1 الگو:نر_محافظت_شده/2019-03-28"," 16.14% 48.767 1 الگو:از_میان_خبرها"," 15.56% 47.021 2 الگو:Convert"," 14.99% 45.289 1 الگو:از_میان_خبرها/اصلی"," 12.38% 37.403 1 ویکیپدیا:آیا_میدانستید_که...؟/۲۰۱۹/هفته_۱۳"," 11.35% 34.282 1 الگو:آمیک"," 10.24% 30.930 1 الگو:Interval"," 10.20% 30.816 1 الگو:در_خبرها/تصویر"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.055","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":2420634,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1338","timestamp":"20190328183553","ttl":3600,"transientcontent":true);mw.config.set("wgBackendResponseTime":137,"wgHostname":"mw1319"););